dimarts, 22 de novembre de 2016

LA FALLA D’AMPOSTA I EL SISTEMA QUE L’ENVOLTA

Per entendre l’estructura de les falles de la zona cal saber que el fons marí de la costa d’Alcanar i Vinaròs està format per un conjunt de blocs enfonsats i dislocats procedents de l’activitat geològica d’aquest sistema en els últims milions d’anys.
Aquestes falles que van ser detonades antropològicament no són considerablement gran: fan entre 10 i 15 km, però són capaces de provocar terratrèmols de magnitud 5 o 6. A més, tenen un perill afegit que és que tenen una continuïtat terra endins.
La injecció de gas va provocar un canvi (en el període de poques setmanes) en les tensions que s’havien estat formant i acumulant durant milions d’anys. Aquest canvi brusc va estimular el lliscament d’estructures rocoses pels plans de falla del sistema.
A causa del desconeixement de les característiques d’aquest sistema de falles, es va proposar la realització d’estudis geològics, d’ingenyeria sísmica, de geotectònica i d’analàlisis de falles per tal de difereneciar aquelles que estan actives de les que no ho estan.

Després de realitzar els estudis i cartografiar la falla a petita escala es va concluir que hi havia dos escenaris de ruptura, pero cap d’ells era la reactivació de la falla d’Amposta.
Una de les possibilitats era que hi hagués hagut ruptures en zones de poca profunditat, i l’altra era la possible activació d’un sistema de falles escarpades orientades nortoest-sudest, identificades en prèvies investigacions sísmiques marines.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada